Vilken är då den äldsta bibelskriften? Det är en komplicerad fråga, enligt artikel Biblical Archaeology Society. Döda havsrullarna är fragment av den äldsta hebreiska bibeltexterna, medan Aleppo Codex och Leningrad Codex är de äldsta fullständiga versionerna, skrivna av Masoreter under 900-talet respektive 1100-talet. Ashkar-Gilson- manuskriptet hamnar tidsmässigt mellan de tidiga dödahavsrullarna och de senare mer kompletta Aleppo Codex och Leningrad Codex

Dödahavsrullarna

Dödahavsrullarna upptäcktes av beduiner år 1947. Dödahavsrullarna består av 80.000 fragment som hittades i 11 grottor nära Döda havet på platsen Khirbet Qumran. Döda havsrullarna dateras mellan 250 f.Kr. och 68 e.Kr. och representerar den största samlingen av judisk litteratur från andra tempel perioden som någonsin upptäckts. Dödahavsrullarna innehåller två typer av dokument: fragment av bibeltexter och skrifter som beskriver tron och praxis. Tro och praxis nedskrivna av judar som bodde i den närliggande bosättningarna i Qumran.

Aleppo CodexAleppo Codex

Aleppo Codex var den äldsta kompletta hebreiska Bibeln som har överlevt till modern tid. Den sattes ihop av skriftlärda, så kallade Masoreter i Tiberias, i Israel omkring år 930e.Kr. Aleppo Codex anses av många vara den mest auktoritativa kopia som finns av den hebreiska bibeln. Aleppo Codex är dock inte längre fullständigt komplett, nära 200 sidor försvann mellan 1947 och 1957.

► Läs Bibeln (Aleppo Codex) - Notera: välj Gamla Testamentet (Aleppo Codex)

 

Leningrad Codex

Leningrad Codex är den nuvarande äldsta fullständiga hebreiska bibeln. Leningrad Codex dateras till år 1008 e.Kr. Leningrad Codex och sammanställdes av Samuel ben Jacob, på uppdrag av Mevorak ben Nathaniel i Kairo.

 

Ashkar-Gilson Manuskriptet

Ashkar-Gilson Manuskriptet köptes av Fuad Ashkar och Albert Gilson (därav namnet Ashkar-Gilson) från en antikvitetshandlare i Beirut, Libanon 1972 och donerade senare till Duke University i North Carolina. Baserat på kol-14-metoden och paleografisk analys dateras Ashkar-Gilson-manuskriptet till någon gång mellan 600-talet och 700-talet.

läs mer på Biblical History Daily

Foto:

Ashkar-Gilson-manuskriptet är ett manuskript från 600-700-talet.
 © Israel Museum, Jerusalem, Bild av Ardon Bar Hama.